De Heemtuin

De Heemtuin is 1,3 hectare groot en ligt midden in een woonwijk in Vlaardingen west, op steenworp afstand van de industrie. Het ijsvogeltje, de wezel, de bruine kikker, de blauwe reiger en de groene specht hebben een thuis gevonden in het park. Maar ook bijzondere planten zoals de paarse schubwortel en wilde orchideeën.

Historie

Eind jaren ’60 werd de Heemtuin aangelegd in een voormalig weiland. Dit was op verzoek van een Vlaardingse school aan de gemeente voor een instructief plantsoen, om leerlingen meer bij te brengen over de inheemse natuur. De tuin is zo ontworpen dat deze is opgedeeld in verschillende biotopen. Bij de aanleg werd de toplaag van het weiland afgegraven en zijn vervolgens verschillende soorten grond aangebracht. Op één plek is het oorspronkelijke laagveen vrijgemaakt om daar de originele begroeiing van de schrale weilanden, zoals de paarsbloeiende orchideeën, de kans te geven zich te ontwikkelen. Een ander deel de tuin werd met duinzand afgedekt om er de verschillende plantensoorten die in de duinen voorkomen, te kunnen laten groeien. Heide en varens zijn te vinden daar waar hoogveenturf is aangebracht. Ook zijn er delen in de Heemtuin waar vette kleigrond en mergel planten hebben uitgenodigd zich te wortelen in de mineraalrijke en kalkrijke bodems.

In het begin was de Heemtuin nog niet open voor publiek vanwege de fragiele staat van de flora dat was aangeplant. Pas na drie jaar kon het grote publiek een bezoek brengen aan de tuin. Door de jaren heen, toen de bomen groeiden, moesten de biotopen worden verplaatst. In de buurt van de boomgrenzen nam de hoeveelheid zonlicht aanzienlijk af. Vandaag-de-dag lopen de biotopen geleidelijk in elkaar over en zijn er meer dan 400 verschillende soorten inheemse planten te vinden.

Nieuwe Eigenaar

In 2022 werd het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. eigenaar van de meer dan vijftig jaar oude Heemtuin. De tuin was al die jaren eigendom van de gemeente Vlaardingen, maar door bezuinigingen was deze genoodzaakt een nieuwe beheerder te zoeken. Het Fonds besloot tot aankoop, niet alleen omdat dit bijzonder stukje natuur van ecologische waarde is, maar ook een maatschappelijke functie heeft.

Toegangsregels

De Heemtuin is een natuurgebied en is overdag voor iedereen vrij toegankelijk.
Er gelden echter wel een aantal toegangsregels:

Respecteer de natuur en maak geen lawaai

Blijf op de paden en niet plukken

Verboden voor fietsen, elektrische steps en drones

Verboden te roken, drink geen alcohol en neem je afval mee

Wees vriendelijk: groet elkaar vriendelijk en heb begrip voor de natuurbeleving van de ander.

Geen toegang voor honden

De plattegrond

De huidige Heemtuin is opgedeeld in zes biotopen: heide, Limburg, duingebied, natte graslandjes, bos en schrale weiland. Naast de biotopen is er een stukje kalkrijke grond waar sedum groeit. Klik hier wat er allemaal te ontdekken valt in de Heemtuin.

Op de hoogte blijven?

Volg ons op Social Media!